Mięsak Parostalnaya

Mięsak Parostalnaya (Greek para obok + osteon kości; mięsak +) lub juxtacortical mięsaka – kind of osteosarcoma , rzadkie kości tworzących guz (około 4% wszystkich kostniakomięsaki), która rozwija się na powierzchni kości [1] , jest bardziej czasochłonne i mniej złośliwy przebieg  .

Odizolowane od grupy Geschickter mięsaków kości w 1951 i Copeland (Ch. Geschickter F., M. Copeland) [3] . Jest rzadkością. Z tej samej częstotliwości wpływa na mężczyzn i kobiety, głównie w wieku powyżej 30 lat. Typowy położenie guza jest w obszarze stawu kolanowego – w tylnej części kości udowej i piszczelowej , co stanowi około 70% przypadków [2] . Bardzo rzadko wpływa na łopatki , kości kręgosłupa i miednicy , czaszki , kości dłoni i stóp (pojedyncze przypadki) [1] .
Zawartość

1 Anatomia patologiczna
2 Etiologia
3 Clinic i diagnostyka
4. Leczenie
5 Pogoda
6 Referencje
7 Uwagi
8 Links
9 Zobacz również

Anatomii patologicznej

Konsystencja guza kości się poza kośćmi, ale wiąże się z okostnej i kości podstawowych, często obudowany ale może prorostat i mięśni otaczających przez piłowanie – struktura gąbczasta. Mikroskopijne parostalnoy struktura mięsaka jednolite: w niektórych obszarach ma strukturę gąbczastą kostniak z przewagą dojrzałej tkanki kostnej , często w obecności hondromatoznyh elementów wyrażona w inny charakter mięsakowego z guza , zbliżone pod względem struktury do wrzeciona komórek Fibro – lub kostniakomięsaka [2] .
Klinika i diagnostyka
Leczenie
Prognoza

Rokowanie mięsaków parostalnyh znacznie lepiej niż mięsaki kości . Według różnych autorów, po odpowiednim czasie operacja wykonywana na żywo przez ponad 5 lat, około połowa z obserwowanych pacjentów.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s